Ce trebuie sa stii despre antibiotice si infectiile dentare?

Infectia dentara sau abcesul dentar apare in general atunci cand un dinte prezinta un proces carios important iar pacientul are o igiena orala deficitara. De asemenea, aceasta poate sa apara si la un dinte care a avut un tratament de canal in antecedente.

Atunci cand infectia se formeaza, aceasta ia forma unei pungi de puroi localizata la varful radacinii sau periradicular. Infectia dentara localizata la nivelul radacinii cauzeaza durere, inflamatie si sensibilitatea zonei. Daca nu se intervine cu tratament stomatologic aceasta poate afecta si zonele invecinate.

Este bine stiu ca aparitia cariilor dentare este frecvent intalnita in special la persoanele cu igiena dentara deficitar. Astfel, mai mult de 91% dintre adultii cu varste intre 20-64 de ani prezinta carii tratate sau netratate. De asemenea, aproximativ 27% dintre persoanele de aceeasi varsta prezinta carii netratate. Tratarea timpurie a cariilor dentare este principala modalitate prin care se poate preveni aparitia infectiilor dentare.

Cand sunt recomandate antibioticele pentru tratarea infectiilor dentare?

Medicul stomatolog poate recomanda antibiotic in cazul unei infectii dentare. Dar, este important de precizat ca antibioticele nu sunt recomandate in cazul tuturor infectiilor dentare. In unele cazuri, un medic dentist poate sa faca drenajul infectiei, sa faca extractia dintelui afectat de infectie sau sa efectueze tratamentul de canal pentru vindecarea infectiei, fara a fi necesar adminstrarea antibioticelor.

Lista antibioticelor folosite in stomatologe si modul de administrare al acestora

Tratamentul antibiotic poate varia in functie de bacteriile prezente in dezvoltarea procesului infectios.

antibiotic-peniciline-stomatologie-bucuresti

Clasa penicilinelor: din aceasta clasa in special se foloseste amoxicilina. In plus, se recomanda combinatia amoxicilina cu acidul clavulanic, pentru largirea spectrului antibacterian. Mod adminstrare: amoxicilina (500 mg la 8 ore); amoxicilina+acid clavulanic (625 sau 1000 mg la 12 ore). Este indicat ca pacientii sa precizeze medicului stomatolog eventualele alergii la aceste substante.

Clasa lincosamidelor: Clindamicina: 300 mg sau 600 mg la 8 ore, in functie de dozajul prescris.

Clasa macrolidelor: Azitromicina: este recomandata in cazul alergiilor la penicilina sau pentru pacientii care nu raspund favorabil la tratamentul cu alt antibiotic. Mod de adminstrare: 500 mg la 24 de ore timp de 3 zile.

Clasa nitroimidazolilor: Metronidazol – 500-750 mg la 8 ore.

Cat timp trebuie administrate antibioticele?

Timpul de administrare a antibioticelor precum si alegerea acestora depinde de gravitatea infectiei cat si de sensibilitatea bacteriilor prezente. Este important ca pacientii sa-si respecte prescriptia primita de la medicul lor stomatolog si sa nu intrerupa tratamentul in momentul imbunatatirii starii de sanatate. In general, tratamentul cu antibiotic dureaza intre 5-10 zile.

Pentru evitarea aparitiei complicatiilor dentare care pot duce la infectii va recomandam sa efectuati vizite periodice intr-un cabinet stomatologic cel putin de doua ori pe an. Un medic stomatolog cu experienta va va oferi toate detaliile necesare obtinerii unor obiceiuri sanatoase pentru obtinerea/ mentinerea unei bune sanatati orale.

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *