In timpul sarcinii pot aparea probleme dentare si este posibil ca viitoarea mama sa nu stie cand poate merge la medicul stomatolog pentru rezolvarea problemelor aparute. Ideal este ca femeile, inainte de a ramane insarcinate, sa faca o vizita intr-un cabinet stomatologic sector 2 pentru a afla daca au nevoie de tratamente stomatologice.

Sunt recomandate igienizarile profesionale si vizitele anuale in timpul sarcinii. Pe parcursul sarcinii sunt prezente modificari hormonale. In cadrul acestor modificari poate aparea inflamatia gingivala (gingivite).

Tratamentele stomatologice, precum cariile dentare si aplicarea coroanelor dentare, pot fi efectuate in timpul sarcinii. Trimestul doi de sarcina este ideal pentru aceste tratamente. Odata ce femeia intra in trimestrul trei de sarcina va fi mai dificil sa stea intinsa pe spate pentru o perioada mai lunga de timp.

Albirea dentara in timpul sarcinii

Manoperele stomatologice precum albirea dentara si alte tratamente cosmetice ar trebui efectuate dupa nastere.

Substantele anestezice folosite in stomatologie pot fi, in functie de clasa din care fac parte, utilizate in trimestrul 2 si 3 de sarcina. Acestea este recomandat a fi folosite doar in cazul urgentei stomatologice pentru ca traverseaza placenta catre fat.

Daca pacienta insarcinata are nevoie de antibioterapie, exista si aici posibilitatea administrarii anumitor antibiotice care sunt sigure in sarcina (ex. peniciline)

Radiografiile dentare de rutina (la vizita anuala), vor fi facute dupa nastere. Multe proceduri stomatologice necesita radiografii dentare. Studiile ne arata ca radiatiile pentru radiografiile retroalveolare sunt foarte mici si nu afecteaza fatul.

Recomandarile noastre pentru o sarcina usoara in care sa nu apara urgente stomatologice:

  • o dieta echilibrata
  • periaj dentar de doua ori pe zi (dimineata si seara)
  • igienizari dentare profesionale pentru evitarea aparitiei gingivitei

In concluzie, tratamentele stomatologice pot fi facute si in timpul sarcinii, de preferat in trimestrul 2 de sarcina (saptamanile 14 – 20). Inainte de a lua decizia de a face un copil, faceti o vizita la medicul stomatolog pentru rezolvarea problemelor existente.

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *