• Cand este necesar tratamentul ortodontic?

Tratamentul ortodontic este indicat pentru indreptarea dintilor sau mutarea acestora pe arcada, pentru inbunatatirea aspectului acestora si pentru ca acestia sa functioneze corect din punct de vedere morfo-functional. De asemenea, un tratament ortodontic aplicat corect acolo unde este nevoie, contribuie in mentinerea sanatoasa a gingiilor si a osului alveolar si ajuta la obtinerea unei muscaturi corecte.

Recomandarea unui aparat ortodontic se face in:

– cazurile in care pacientul prezinta inghesuiri dento-alveolare: in aceasta situatie pacientii nu pot sa realizeze o igiena dentara eficienta si fortele masticatorii nu sunt echilibrate

– cazul in care dintii frontali superiori sunt pozitionati in exteriorul arcadei dentare, prezentand inocluzie verticala sau ocluzie adanca

  • La ce varsta trebuie sa incepeti tratamentul ortodontic?

Aparatele fixe au succes in tratarea problemelor ortodontice atat la adulti cat si la copii.

In urma unui control stomatologic, copilul cu probleme ortodontice poate sa poarte aparat mobil chiar daca pe arcade prezinta dinti temporari. Ulterior, dupa momentul schimbarii dentitiei cu cea permanenta poate purta un aparat fix.

  • Care sunt etapele pentru a purta aparat ortodontic?

In urma unei consultatii cu un medic specialist in ortodontie veti fi indrumat sa faceti un dosar care este necesar sa contina: fotografii intraorale si faciale cat si o serie de radiografii panoramice. Cu ajutorul acestui dosar, medicul specialist ortodont va alcatui planul de tratament adecvat cazului dumneavoastra. Dupa agreerea planului de tratament, va urma o sedinta in care se vor lua amprente pentru aparatul ortodontic.

Exista posibilitatea ca arcadele dentare sa fie mai mici iar dintii sa aiba marimea normala. In aceasta situatie, sunt necesare extractii ale unor dinti pentru a avea suficient spatiu, astfel incat dintii sa fie corect aliniati.

  • Cat trebuie purtat aparatul ortodontic?

Durata tratamentului depinde de severitatea problemelor ortodontice si poate varia de la cateva luni pana la 2 ani si jumatate.

  • Ce se intampla in momentul in care dintii ajung in pozitia dorita?

Dupa ce se ajunge la rezultatul dorit, dintii trebuie mentinuti o perioada pe pozitii.  In aceasta perioada pacientul poarta retainer (retainerul poate sa aibă aspectul unui aparat mobil sau a unei gutiere).  De asemenea, pe partea din spate a dintilor frontali se poate aplica un fir metalic acoperit cu material compozit.

  • Purtarea aparatului ortodontic imi poate produce durere si disconfort?

Este una dintre cele mai dese intalnite intrebari ale pacientilor in cadrul clinicii stomatologice. Imediat dupa aplicarea aparatului ortodontic fix, pacientul va simti disconfort si senzatia unui corp strain. De asemenea, dupa fiecare sedinta in care aparatul este activat, acesta va percepe o durere usoara, care va disparea treptat.

  • Cate vizite se fac in cabinetul stomatologic?

Aparatele ortodontice necesita ajustari pentru a fi activate, la un interval de 4-6 saptamani.

  • Purtarea aparatului ortodontic poate provoca distrugerea dintilor?

Dintii pot suferii procese carioase daca nu respectati indicatiile de igiena dentara oferite de catre medicul stomatolog din timpul tratamentului. Aparatul retentioneaza alimentele si astfel placa bacteriana se depune mai usor. Este astfel de inteles ca igiena dentara in timpul tratamentului trebuie sa fie exemplara.

Sfaturi de igiena dentara pentru pacientii care au aparat ortodontic:

– curatati cu atentie dintii zilnic, de 2 ori/ zi

– medicul specialist ortodont va va indruma cum sa curatati eficient spatiile dintre dinti

– reduceti consumul alimentelor bogate in zaharuri si bauturile acidulate

– folositi apa de gura si in timpul zilei, nu doar dupa periajul dentar

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet