Cum imi protejez dintii in timpul sarcinii?

Perioada sarcinii reprezinta o perioada extrem de interesanta dar si destul de dificila pentru viitoarea mama. Exista o multime de indrumari si sfaturi oferite de specialisti cu privire la ce ar trebui femeile insarcinate sa fie atente, insa de foarte multe ori acestea sunt coplesitoare. In ceea ce priveste sanatatea orala, se pun adesea 2 intrebari:

  • cum imi protejez dintii in timpul sarcinii?
  • este sigur tratamentul chirurgical dentar in timpul sarcinii?

Nivelurile hormonale sunt crescute in sarcina si pot determina inflamatii si sangerari ale gingiilor. Astfel, acesta reprezinta un motiv important pentru care este bine sa faceti o vizita intr-un cabinet stomatologic in Bucuresti (sau unde va aflati) pentru un consultatie stomatologica. In plus, activitatile profilactice efectuate in clinica stomatologica, cum ar fi un detartraj, sunt esentiale pentru a evita aparitia infectiilor dentare sau inflamarea gingiilor.

Regasiti mai jos principalele recomandari de care ar trebui sa tineti cont pentru a va mentine sanatatea orala atunci cand sunteti gravida:

  • Asigurati-va o buna igiena orala prin periaj de 2 ori pe zi, cel putin 2 minute si prin folosirea atei dentare
  • Folositi o periuta de dinti cu perii moi si pasta de dinti cu flour
  • Daca aveti sensibilitate gingivala utilizati o pasta pentru dinti sensibili si adresati-va unui medic stomatolog bun pentru solutionarea acestei probleme
  • Faceti alegeri cat mai sanatoase in ceea ce priveste regimul alimentar; evitati pe cat posibil dulciurile rafinate
  • Faceti vizite periodice intr-un cabinet stomatologic
  • Amanati efectuarea interventiilor dentare, pana dupa al 2lea trimestru sau chiar dupa sarcina, acolo unde este posibil
  • Informati intotdeauna medicul dentist atunci cand sunteti gravida precum si stadiul sarcinii

Gingivita in sarcina

Riscul aparitiei gingivitei crește exponential in timpul sarcinii. Inflamarea gingiilor in timpul perioadei de sarcina este legată de nivelurile crescute ale progesteronului. Acesta are ca efect, cresterea fluxului sangvin de la nivel gingival, crescand sensibilitatea acestora ceea ce are ca rezultat sangerea usoara.

In cazul in care observati aparitia acestei sensibilitati gingivale este recomandat efectuarea unui detartraj de catre medicul stomatolog in cabinetul de medicina dentara. In stomatologie, prin detartraj se indeparteaza toate urmele de tartru de la nivelul dintilor. Tartrul reprezinta un depozit calcificat care se formează pe dinți și poate contribui la sangerarea gingiilor sau poate duce la aparitia cariilor dentare.

In loc de concluzii:

Bucurati-va de acest moment special din viata voastra. Este o calatorie pretioasa si unica în care cu siguranta veti dori sa va pastrati sanatatea orala si a intregului organism precum si sa va mentineti copilul sanatos. Controalele preventive regulate intr-un cabinet stomatologic precum si discutii transparente cu medicul dumneavoastra stomatolog va pot ajuta sa va pastrati sanatatea orala chiar si in timpul sarcinii.

Medicii clinicii stomatologice Cubic Dent va sunt intotdeauna la dispozitie cu sfaturi si discutii utile pentru a putea afla din surse sigure ce tratament stomatologic vi se potriveste in aceasta perioada.

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *