Pedodontie / Stomatologie copii

Pedodontia este ramura a medicinei dentare care se ocupa cu tratamentele stomatologice pentru copii, cu precadere asupra preventiei ce include adoptarea unei diete sanatoase si a unei igiene dentare corecte.

Pentru a veni in ajutorul copiilor si a le usura realizarea unui periaj corect, medicul stomatolog poate recomanda sigilarea molarilor definitivi (molarii de 6 ani si de 12 ani). Manopera de sigilare este una minim-invaziva care presupune aplicarea unui strat subtire de material la nivelul santurilor si fosetelor (suprafata dintelui pe care se realizeaza masticatia) care actioneaza ca o bariera impotriva agentilor patogeni care pot duce la formarea unei carii. Sigilarile sunt indicate inainte ca dintele in cauza sa fie afectat de carii.

Tratamente stomatologice copii
  • Tratamentul endodontic presupune curăţarea completa de carie a dintelui, extirparea nervului de la nivelul canalelor radiculare ale dintelui temporar, urmata de obturarea acestora cu pasta de canal care se resoarbe odata cu radacina dintilor de lapte. Acest tratament endodontic pentru copii se face pentru mentinerea dintelui pe arcada pana cand mugurele dintelui definitiv este complet dezvoltat si pregatit sa erupa. In acest fel spatiul destinat dintelui definitiv nu se inchide ceea ce duce la scaderea probabilitatii aparitiei malpozitiilor dintilor permanenti.
  • Tratamentul cariilor la copii: cariile dintilor de lapte evolueaza mai repede deoarece dintii copiilor au dimensiuni mai mici, implicit stratul de smalt este mai subtire. Asadar este afectat nervul ceea ce duce la aparitia durerilor.
  • Tratamentul ortodontic poate fi ghidat de catre mediul stomatolog catre programarea unei vizite la medicul specialist ortodont. Principalele situatii care necesita tratament ortodontic pot fi atunci cand: are loc pierderea prematura a unui dinte temporar, malpozitii dentare (dinti strambi), lipsa spatiilor intre dintii temporari, malocluzie (muscatura incorecta), obiceiuri vicioase (mentinerea pixului intre dinti, sugerea degetului) care pot genera vestibulo-pozitia dintilor frontali si palat dur inalt, eruptie intarziata a dintilor definitivi sau dizarmonia dento-faciala.
  • Preventie (Sfaturi pentru parinti): igienizarea cavitatii bucale incepe inaintea eruptiei dintilor temporari pe arcada sugarului si se face cu ajutorul compreselor sterile prin masarea delicata a gingiilor. Începeţi periajul dinţilor micuţilor de la erupţia primilor dinţi pe arcadă. Periajul se va realiza cu periuţe şi paste dentare adecvate vârstei fiecărui copil. Caria de biberon apare in urma administrarii bauturilor indulcite (lapte sau ceai) inainte de culcare sau in timpul noptii. Este indicat ca parintii sa-si familiarizeze copilul cu cabinetul stomatologic inainte de aparitia primelor simptome de durere pentru a nu dezvolta teama de medicul dentist.

Pentru servicii complete de pedodontie si urgente ne puteti contacta telefonic sau va puteti programa online utilizand formularul atasat.

Programare