Ortodontie/ Aparate dentare

Ortodontia este ramura a medicinei dentare care se ocupa cu corectarea dintilor malpozitionati. Aceasta ramura a stomatologiei are ca obiectiv dobandirea unei ocluzii (muscaturi) corecte cat asigurarea unei estetici dento-faciale optime. Dintii care prezinta inghesuiri sunt greu de igienizat corect ceea ce poate duce in timp la pierderea lor precoce.

Beneficiile unui tratament ortodontic sunt:
  • posibilitatea triturarii corecte a alimentelor
  • estetica dento-faciala
  • pastrarea sanatatii orale
  • disparitia durerilor articulare in zona temporo-mandibulara
  • facilitarea igienei orale
Tipuri de aparate ortodontice:
  • aparate ortodontice fixe
  • aparate ortodontice mobile

Aparatul ortodontic fix se poate aplica atunci cand dintii definitivi sunt prezenti pe arcada. Pacientii au posibilitatea de a alege un aparat metalic (bracketii – partile vizibile lipite de dinti sunt metalici)  sau pot alege variantele mult mai estetice cu bracketi de ceramica sau safir.

In cazul in care se doreste o estetica sporita, se poate monta, in functie de caz, un aparat care nu se vede, el fiind aplicat pe partea din spate a dintilor, incognito (invisalign).

De asemenea, ortodontia se poate aplica si in cazul copiilor care isi pierd prematur un dinte temporar. In acest caz exista riscul ca spatiul sa se inchida pana atunci cand dintele definitiv erupe in locul dintelui temporar pierdut avand ca rezultat obtinerea unor malpozitii dentare. De aceea este recomandata aplicarea unui mentinator de spatiu pana cand dintele definiv erupe pe arcada.

Ai nevoie de un aparat ortodontic in Bucuresti?
stomatologie bucuresti

 

Puteti descoperi mai multe detalii despre tipurile de aparate dentare, avantajele si dezavantajele acestora, cazurile in care acestea se aplica precum si intervalele medii de preturi, din articolele noastre de pe blog.