Dentofobia sau frica de stomatolog este o fobie des intalnita la oameni de toate varstele. Dentofobia poate avea o intensitate medie sau severa si poate avea consecinte devastatoare.

Tipuri de dentofobie

Majoritatea oamenilor se tem de un element, in timp ce persoanele cu dentofobie severa prezinta teama de toate elementele simultan. Medicul stomatolog este vazut de catre persoanele cu dentofobie, rece, fara sentimente sau sadic. Daca ati avut o experienta neplacuta cu un medic stomatolog, fobia se poate agrava.

Durerea – In trecut experientele total nedureroase la stomatolog erau dificil sau imposibil de realizat. Chiar si astazi, unele proceduri pot provoca un mic disconfort. Multi pacienti sunt extrem de sensibili la durere astfel ca, odata resimtita durerea, nu se pot relaxa asteptandu-se ca durerea sa se intensifice.

Imposibilitatea de a inghiti sau de a respira – Unii pacienti, cu precadere cei care prezinta dificultate in respiratie sau care in antecedente s-au inecat la stomatolog, se tem sa aiba gura blocata.

Sunete si miros – In acest caz pacientii se tem de sunetele si mirosul din cabinetul stomatologic, in special de zgomotul provocat de turbina.

Ace – Daca aveti fobie de ace, probabil va este teama de anestezia facuta de medicul stomatolog.

Semnele dentofobiei:

– neliniste si somn agitat cu o noapte inainte de vizita la stomatolog

– deveniti foarte agitat cand ajungeti in sala de asteptare

– numai gandul ca urmeaza sa mergeti la stomatolog va provoaca stare de neliniste

– anxietate crescuta si probleme de respiratie cand aveti obiecte in gura in timpul sedintelor la stomatolog

 

Complicatiile dentofobiei

Unele persoane pot amana vizita la medicul stomatolog mai multi ani la rand fara a prezenta carii sau imbolnavire parodontala. Altii sunt predispusi aparitiei cariilor sau a bolii parodontale indiferent cat de consecventi sunt in folosirea atei dentare si a unei igiene dentare bune. Daca nu va regasiti printre cei norocosi, dentofobia poate avea consecinte grave asupra calitatii vietii.

Cariile dentare evolueaza odata cu trecerea timpului. Cariile mici care pot fi tratate intr-o singura sedinta, netratate pot duce la fracturarea dintelui si pierderea lui. Costurile sunt mai mici in cazul tratamentelor pentru carii incipiente fata de cele pentru protezarea unui dinte lipsa sau a unui tratament de canal.

Daca va confruntati cu dentofobie severa si aveti nevoie de tratamente stomatologice este indicat sa consultati un specialist pentru terapie inainte de a incepe tratamentele stomatologice. Odata ce teama de stomatolog este moderata puteti sa faceti prima vizita la stomatolog. Este ideal sa va alegeti medicul stomatolog potrivit.

Cand sunati pentru programare, explicati ca suferiti de dentofobie si ca nu sunteti pregatit pentru un examen complet. In aceasta prima vizita veti cunoaste medicul stomatolog, totodata integrandu-va in atmosfera cabinetului.

In urmatoarele vizite, amintiti-va ca intotdeauna detineti controlul. Stabiliti un semn cu medicul stomatolog pentru a-l anunta cand aveti nevoie de o pauza si un alt semn pentru cand aveti nevoie de mai mult anestezic.

Dentofobia este o fobie des intalnita si care poate fi tratata. Netratata, poate duce la dezechilibre, atat in plan social cat si fiziologic. Gasirea unui medic stomatolog in care sa aveti incredere merita efortul.

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *