Dintii se pot decolora, degrada sau poti fi afectati de carii in timp. In momentul actual in medicina dentara, exista mai multe moduri de abordare a acestor probleme iar una dintre cele mai des intalnite solutii este coroana dentara. Procesul de pregatire si amprentare a unei coronae dentare poate fi o procedura mai greu de realizat calitativ pentru unii, dar aceasta este o procedura obisnuita in cadrul clinicii noastre.

Regasiti mai jos raspunsurile la cele mai comune intrebari pe care pacientii si le pun in ceea ce priveste coroanele dentare.

 1. Cand am nevoie de o coroana dentara?

Exista mai multe motive pentru care stomatologul tau iti poate recomanda aplicarea unei coroane dentare. Aceasta poate fi folosita in tratamentul dintilor cu discromii sau pentru a proteja dintii ale caror radacini sunt predispuse a se distruge in timp.  Coroanele pot fi utilizate:

 • pentru a restaura dintii ale caror coroane sunt deja afectate ireversibil de carii sau distruse intr-un procent foarte mare astfel incat refacerea acestora nu mai este posibila prin obturatie (plomba).
 • in stomatologia moderna pentru a oferi protectie dintelui in urma tratamentului de canal.
 • exista si posibilitatea de a aplica coroana dentara dupa inserarea unui implant
 • ca punti dentare
 1. Cat de natural va arata coroana mea dentara?

Coroanele dentare aplicate in cadrul clinici noastre prezinta acelasi aspect ca si un dinte natural. Acestea sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara respectand atat morfologia dintilor pacientilor cat si culoarea. Pentru cei care isi doresc sa isi restaureze 4 sau mai multi dinti, medicul stomatolog va discuta cu dumneavoastra si va va oferi intotdeauna cele mai bune solutii si variante de tratament care sa vi se potriveasca.

 1. De cate programari am nevoie pentru obtinerea unei coroane dentare?

In clinica noastra, in general este nevoie de 3 sedinte pentru ca pacientii sa plece acasa cu propria lor coroana dentara. In prima sedinta se face preparatia pentru noua coroana.  In aceasta prima etapa se slefuieste dintele si se amprenteaza preparatia. In cea de a doua sedinta, in functie de tipul de coroana ales, se face proba la metal (coroane metalo-ceramice sau ceramica pe zirconiu). In cazul coroanelor intregal ceramice, se cimenteaza coronita acesta reprezentand pasul final.

 1. Este dureroasa pentru mine procedura de obtinere a coroanei dentare?

In general, acest proces este nedureros dar fiecare pacient este diferit. Unii dintre acestia nu simt deloc disconfortul slefuirii dintilor iar altii pot intampina sensibilitate in cadrul acestui proces. In cazul in care dintele este pastrat vital (nervul nu este scos) pacientii pot resimti sensibilitate la cald/ rece.

 1. Care sunt tipurile de materiale folosite pentru realizarea coroanelor dentare?

Coroanele dentare pot fi metalo-ceramice, ceramica pe zirconiu, zirconiu sau integral ceramice.

 1. Care este durata medie de viata a unei coroane dentare?

In functie de ingrijirea acestora, coroanele pot avea o durata mai mica sau mai mare de viata. Cu o igiena dentara buna acestea pot rezista chiar si 7-10 ani. Pentru a creste durata de viata, periati de 2 ori/ zi, cu o pastă de dinti cu fluor, folositi ata dentara zilnic si dusul bucal. Evitati sa mestecati alimentele dure care va pot deteriora coroana in timp. In cazul in care suferiti de bruxism, medicul dumneavoastra va poate recomanda o gutiera pentru protectia dintilor.

 1. Se poate caria un dinte caruia i s-a aplicat o coroana dentara?

Coroana dentara nu se cariaza dar dintele (bontul dentar) se poate caria in cazul unei igiene defectuoase. Cand acest lucru se intampla, coroana se poate decimenta sau bontul dentar se poate fractura. De aceea,  este foarte important sa efectuati controale periodice regulate la medicul dumneavoastra stomatolog pentru a putea preveni aceste probleme.

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet

One thought on “Cele mai importante 7 lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre coroanele dentare

 1. Pingback: Cat costa un implant dentar in 2019? - Cubic Dent ^ Clinica Stomatologica Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *