Astazi va prezentam un caz de inserare de implanturi la un pacient tanar cu varsta de 29 de ani fara boli asociate. Extractiile au fost facute in urma cu 13 ani, edentatia nu a fost protezata in acest timp fiind vorba de lipsa dintilor 3.4, 3.5, 3.6, 3.7.

Cu trecerea timpului, inaltimea osului s-a pastrat, in timp ce latimea lui a fost mult diminuata, ceea ce a facut ca acest caz sa fie unul dificil. Mai jos va prezentam ortopantomograma initiala a pacientului si fotografia intraorala pentru a avea o imagine de ansamblu.inserare implant si proteza la cabinetul nostru

Planul de tratament propus a fost de inserare a 3 implanturi astfel:

  • un implant plasat pe locul lui 3.4
  • un implant pe locul lui 3.6
  • un implant pe locul lui 3.7

Astfel protezarea spatiului edentat se va face printr-o lucrare metalo-ceramica pe implanturi. Inaintea inserarii implanturilor pacientul a facut analize de sange (hemoleucograma) si computer tomografimplant dentarradiografia unui implant dentar

Inserarea implanturilor s-a efectuat intr-o singura sedinta care a durat aproximativ o ora jumatate. De asemenea, in aceeasi sedinta, a fost facuta si aditie osoasa pentru facilitarea integrarii implanturilor 2 si 3, avand in vedere grosimea redusa a osului mai ales in zona vestibulara.

Dupa interventie pacientul a primit indicatiile post implant:

– evitarea alimentelor dure, picante, fierbinti sau reci in primele 4 zile

– evitarea bauturilor alcoolice si acidulate

– se administreaza ibuprofen 400mg/ 12 ore timp de 3 zile

– respectarea antiboterapia prescrisa de medicul curant

– igiena dentara se poate relua din ziua urmatoare interventiei, cu periaj si apa de gura

– se recomanda utilizarea unui gel pentru a ajuta vindecarea plagii care sa se aplice de 3-4 ori pe zi

– in ziua interventie evitarea efortului fizic

– dupa interventie este normal sa va umflati. Momentul cand edemul va atinge punctul maxim este dupa 24-48 ore. Pentru a minimiza acest lucru, aplicati prisnit rece (punga de gheata incelita intr-un prosop) 10 minute cu 20 de minute pauza in primele 24 de ore

– controlul pentru indepartarea firelor se face la 7-10 zile dupa inserarea implanturilor

Post implant s-a efectuat radiografie de control pentru a vedea pozitia implantelor:pacient cu implant dentar

Dupa 5 luni pacientul s-a prezentat in clinica pentru descoperirea chirugicala a implanturilor. In prima sedinta s-au descoperit implanturile si s-au pus bonturile de vindecare. Cu acestea pacientul a stat o saptamana, timp in care gingia din jurul bonturilor s-a preformat.

In a doua sedinta cu ajutorul bonturilor de transfer s-a inregistrat prima amprenta in lingura individuala solidarizand bonturile astfel in cat amprenta sa fie fidela. Bonturile protetice comandate au fost trimise in laborator si slefuite de catre tehnician. Pe ele s-a turnat metalul pentru scheletul lucrarii metalo-ceramice total fizionomice. In urmatoarea vizita s-a facut proba bonturilor protetice si a lucrarii. In ultimele doua sedinte s-au facut probele lucrarii din punct de vedere estetic si functional. A fost aleasa culoarea ceramicii si s-a evaluat adaptarea ei.

Dupa o perioada de 13 ani, pacientul este multumit atat din punct de vedere estetic cat si functional, masticatia efectuandu-se pe ambele parti.

Controalele periodice, de 2 ori pe an si o igiena care include si dusul bucal folosit de minim 3 ori pe saptamana ajuta la durabilitatea implanturilor.

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet

4 thoughts on “Caz clinic inserare implanturi si protezare pe implanturi

  1. Pingback: Proteze dentare mobile – tipuri si recomandari - Cubic Dent ^ Clinica Stomatologica Bucuresti

  2. Pingback: Cat costa un implant dentar in 2019? - Cubic Dent ^ Clinica Stomatologica Bucuresti

  3. Pingback: Care este durata de viata a unui implant dentar? - Ziarul lui Ipu

  4. Pingback: Cand ai nevoie de un chirurg in stomatologie? - Cubic Dent ^ Clinica Stomatologica Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *