Astazi va aducem in atentie un caz clinic al unei paciente in varsta de 52 de ani, fara boli asociate. In antecedente a prezentat reflux gastro-esofagian.

Pacienta s-a prezentat in clinica noastra acuzand miros si gust neplacut, mobilitatea dintilor si sangerare gingivala. In trecut aceasta a mai urmat tratamente stomatologice pentru aceleasi probleme dentare, detartraje si chiuretaje parodontale in camp inchis.

In urma unei consultatii de specialitate la medicul nostru specialist in parodontologie, Dr. Nastasa Ionela, pacienta a fost diagnosticata cu parodontita marginala cronica profunda. Acest diagnostic a fost pus in urma parodontometriei si a examenelor complementare. Investigatiile complementare au constat in radiografie panoramica si bilant radiologic bimaxilar. Atasam mai jos ortopantomagrama pentru formarea unei imagini de ansamblu.

Dorinta pacientei este de a-si pastra cat mai mult dintii pe arcade. Astfel si obiectivul tratamentului pe care noi l-am urmat a fost acela de a incetinii evolutia bolii si de a controla factorii etiologici. Aceste obiective se pot atinge printr-o monitorizare efectuata de catre medicul specialist si printr-un efort sustinut al pacientului asupra propriei igiene orale.

In urma cu mai multi ani, pacienta relateaza ca a pierdut dinti care aveau o mobilitate mare fie prin extractii efectuate de medici fie acestia iesind pur si simplu din alveola.

Planul de tratament pe care noi l-am propus pacientei a fost urmatorul:

Incepand din cadranul 1, cu extractia lui 1.7 (molar stanga sus), igienizarea profesionala urmata de chiuretaje in camp deschis/ inchis in cadranul 2, 3 si 4 (hemiarcada stanga sus si in zona mandibulei).

Bugetul pacientei este unul limitat, astfel, in faza de protezare a spatiilor edentate se va recurge la protezarea mobila. Pentru maxilarul superior pacienta a ales varianta de proteza mobila partiala din biodentaplast.

Pentru zona mandibulei, dintii 3.1 si 4.1 prezinta o mobilitate de gradul 2, pe care pacienta a ales sa-i pastreze si astfel s-a ales varianta de imobilizare extinsa cu banda metalica de la 3.4-4.4.

Va prezentam situatia pacientei dupa ce a fost facut detartrajul si chiuretajele in camp deschis in zona frontala mandibulara.clinica stomatologica Cubicdent

Dupa cum se poate observa, frontalii mandibulari sunt vestibularizati si prezinta spatii mari intre ei, ca semn obiectiv al bolii parodontale. Dupa chiuretaj a fost aplicat gel cu clorhexidina care actioneaza la nivelul pungilor parodontale astfel incat sa neutralizeze bacteriile inca prezente.

De asemenea, pacienta a primit o reteta cu un colutoriu, pe care sa-l utilizeze acasa.

Pentru imobilizarea frontalilor mandibulari intr-un mod estetic dar si functional, s-a folosit banda metalica cu o latime de 2 mm. Banda a fost solidarizata lingual cu ajutorul materialelor compozite estetice, la aceiasi culoare cu a dintilor. Pe fata vestibulara a dintilor s-a recurs la fatetarea zonelor proximale, pentru a inchide din spatiile inestetice.

clinica stomatologica Cubicdent

Stomatologie – Caz clinic etapizat

 

Clinica de stomatologie Cubic Dent – Bucuresti

Puteti descoperi mai multe informatii despre tratamentul bolii parodontale din articolul nostru dedicat.

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet

3 thoughts on “Caz clinic etapizat in tratarea bolii parodontale

  1. Pingback: Boala parodontala – tot ce trebuie sa stii despre acesta (I) - Cubic Dent ^ Clinica Stomatologica Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *