Principalii factori care contribuie la durata de viata a obturatiilor coronare

Deseori, atunci cand un dinte este deteriorat din cauza cariilor dentare sau a unor traume, acesta este restaurat folosind obturatiile coronare (plombe).

In stomatologia de astazi, intr-un cabinet stomatologic, specialistul in medicina dentara incearca pe cat posibil sa maximizeze durata de viata a obturatiilor dentare. Pentru a realiza acest lucru, un medic stomatolog bun si cu experienta ar trebui sa utilizeze cele mai bune materiale plasate sub o tehnica dentara ideala. Cu toate acestea, toate tratamentele cat si lucrarile dentare in stomatologie au o durata de viata limitata, iar plombele nu fac exceptie.

O intrebare frecventa pe care o pun foarte multi pacienti intr-o clinica stomatologica este: Cat timp ne putem astepta ca obturatia (plomba) sa dureze? Raspunsul este unul complex deoarece fiecare cavitate cat si fiecare obturatie este unica si exista multi factori care trebuie luati in considerare.

Daca esti interesat de cat trebuie sa tine o plomba poti citi si un alt articol dedicat aici, scris de catre medicii nostrii stomatologi.

Materiale

Astazi, obturatiile dentare (coronare) pot fi efectuate folosind 2 tipuri principale de materiale: portelan sau un plastic moale fotopolimerizabil (compozit). Fiecare dintre cele 2 tipuri de materiale mentionate anterior prezinta o durata de viata usor diferita datorita diferentelor dintre proprietatile acestora.

Obturatiile din portelan sunt restaurari dentare personalizate, modelate conform unei scanari 3D a cavitatii dentare. In stomatologia de astazi, portelanul reprezinta cel mai bun material de umplere pentru cavitatile dentare medii sau mari. Obturatiile dentare din portelan (incrustatiile) sunt considerate ca „definitive” pentru dintele pacientului. Cercetarile stiintifice au aratat ca acestea au o durata de viata lunga, ajungand la rate de succes de cel putin 95% dupa 10 ani.

Materialele de compozit sunt realizate dintr-un plastic moale, perfect adaptabil la cavitatea dintilor si este fixat si intarit prin fotopolimerizare. Este adevarat ca aceste materiale de compozit sunt in general mai slabe din punct de vedere al durabilitatii comparativ cu plombele din portelan. In consecinta, acestea au o durata relativ scurta de viata de 3 pana la 5 ani in functie de marimea cavitatii dentare.

Pe de alta parte, din punct de vedere al costurillor, este evident ca intr-un cabinet stomatologic in Bucuresti cat si in tara, obturatiile coronare din portelan vor avea un cost mult mai ridicat comparativ cu plombele din compozit.

Modul de aplicare a obturatiei dentare (coronare)

Modul de aplicare atat a plombele din portelan sau compozit poate avea un impact mare asupra longevitatii acestora. Exista asadar mai multe tehnici prin care un medic stomatolog cu experienta poate maximiza durata de viata a plombelor dentare. In stomatologie aproape la fel de important precum materialul folosit pentru obturatie este materialul pentru „bonding” (tehnica de lipire a materialului de structura dintelui). Prin urmare orice factor care va ajuta la crearea unei legaturi mai puternice intre cele 2 parti va duce la cresterea duratei de viata a obturatiei coronare.

Pe intelesul tuturor, toate materialele de umplere a cavitatilor dentare (atat CEREC-incrustatiile cat si materialele compozit) se bazeaza pe legarea de structura dentara si sunt sensibile la umiditate. Asadar, acestea nu se vor lipi bine daca exista umiditate in zona (apa sau saliva). Prin urmare toate obturatiile dentare ar trebui sa se faca in mod ideal utilizand o foaie subtire de cauciuc (diga) prin care se protejeaza dintele de contaminarea cu saliva. Protectia prin utilizarea digai de cauciuc este obligatorie atunci cand se efectueaza tratamentul de canal de catre un medic stomatolog. Avand in vedere cat de bine functioneaza, folosirea digai ar trebui sa fie un standard de practica si pentru obturatiile coronare.  

Factori ce depind de pacient

De asemenea, exista factori importanti ce tin de pacient. Orice obturatie dentara odata aplicata se afla zilnic sub un stres, incepand de la mancatul si mestecatul zilnic, schimbarile de temperatura ale alimentelor/ bauturilor pana la obiceiurile functionale cum ar fi scrasnitul dintilor.

In cazul in care aplicarea unei plombe dentare este necesara din cauza cariei dentare este important sa reducem riscul de a dezvolta noi carii dentare ceea ce poate duce la inlocuirea precoce a obturatiei. Acest lucru implica de cele mai multe ori schimbarea multor obiceiuri nesanatoase cat si includerea unor noi masuri de igiena dentara in ingrijirea zilnica.

In cadrul vizitei in clinica stomatologica Cubic Dent din Bucuresti, specialistul in medicina dentara va stabili profilul dvs. de risc in dezvoltarea cariilor dentare. De asemenea, prin discutii transparente cu medicul dentist se vor putea stabili cele mai bune modalitati de a prelungi durata de viata a unei plombe dentare.   

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *