Ce sunt molarii de minte?

Molarii de minte reprezinta al 3-lea si ultimul molar de pe partea stanga si dreapta a maxilarului superior si inferior. Acestia erup ultimii pe arcade de obicei pana la varsta de 25 de ani. Nu intotdeauna molarii de minte erup pe arcade si nu este nici un motiv de ingrijorare daca acest lucru nu se intampla. In timpul efectuarii unui consult stomatologic de rutina, medicul stomatolog va poate comunica acest lucru.

De multe ori se pune intrebarea daca acesti molari de minte trebuie extrasi. Deoarece molarii de minte sunt ultimii care au erupt pe arcade, de foarte multe ori apar probleme in acest sens. Spre exemplu, din cauza unui spatiu limitat de erupere, acestia pot ramane inclusi in maxilar sau pot fi partial erupti. In aceste situatii, in timp, se pot forma carii dentare sau infectii in zona respectiva. Un dinte care a erupt partial sau este inclus poate da simptome specifice. Gingia din jurul acestuia este inflamata, poate exista infectie si pacientul resimte durere semnificativa.

Molarii de minte pot erupe pe arcade in pozitii diferite. Astfel, ei pot fi ingropati adanc in maxilar sau in imediata apropiere a structurilor faciale (sinusuri sau nervi). Desi in unele cazuri, extractia poate fi efectuata de catre medicul stomatolog generalist, Clinica Cubic Dent colaboreaza cu un chirurg dento-alveolar pentru a elimina orice risc pentru pacient in cadrul acestei interventii chirurgicale.

Ce include procedura propriu-zisa?

Inainte de extractia chirurgicala, este necesar ca pacientul sa se prezinte in clinica cu o radiografie dentara (OPG). In cazuri mult mai complexe poate fi necesar efectuarea unui computer tomograf (CBCT). Prin aceasta radiografie, medicul specialist chirurg isi va putea face o imagine de ansamblu asupra localizarii molarului de minte precum si asupra modului de interventie.

De cele mai multe ori extractia molarului de minte se face sub anestezie locala in clinica dentara. Pacientul este permanent treaz si constient iar zona respectiva va fi complet anesteziata. In cazurile mai complexe aceasta extractie se poate face in spital, sub anestezie generala ceea ce implica in mod normal, costuri mult mai ridicate.

Dupa interventie, inflamatia, un usor discomfort sau sangerarile usoare pot fi considerate normale. Unii dintre pacienti pot resimti o durere si inflamatie mai intensa, dar acestea se rezolva in cateva zile. In functie de complexitatea cazului, medicul stomatolog va va putea recomanda antiinflamatoare/ analgezice sau chiar tratament antibiotic. In cadrul clinicii noastre, medicii va vor acorda toate informatiile necesar a fi urmate pentru o recuperare cat mai usoara.

Principalele indicatii post-extractionale

Ce trebuie evitat:
  • Evitati pe cat posibil fumatul si consumul de alcool (cel putin in primele 72 ore)
  • Evitati clatirea excesiva cu putere a gurii
  • Evitati sa folositi paiul de baut
  • Evitati bauturile extrem de reci sau extrem de fierbinti
  • Nu faceti efort fizic intens (in primele 48 ore)

Toate indicatiile de mai sus sunt necesare a fi evitate pentru a nu deranja cheagul de vindecare ce se va forma dupa interventia chirurgicala. Cabinetul stomatologic din Bucuresti sector 2 Cubic Dent se angajeaza sa ofere pacientilor sai cea mai buna ingrijire atat inainte cat si dupa extractia molarului de minte.

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *